Tarihçe

           Genetik Hastalıkları Doğumöncesi Tanı ve Biyoteknoloji Uygulama Araştırma Merkezi (GENTAM), ülkemizde tıbbi genetik alanında kurulmuş ilk resmi  merkezdir. 11 Aralık 1998 tarih ve 20016 sayılı Resmi Gazete’nin 2. Sayfasında yayınlanan Yönetmeliği ile resmen Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde kurulmuş bir multidisipliner araştırma merkezidir. Kurucu Müdür Prof.Dr.Nurettin BAŞARAN olup Tıbbi Genetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Patoloji ve  Nöroloji Anabilim Dallarından öğretim üyelerinin katılımı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

         18.8.1993 tarihinde 496 sayılı KHK ile Osmangazi Üniversitesi’nin kurulması sonrasında 16 Mart 1994 tarihinde 21876 sayılı Resmi Gazete’nin 27. Sayfasında yayınlanan Yönetmeliği ile Merkez, Osmangazi Üniversitesi bünyesinde görevlerine devam etmiştir. Osmangazi Üniversitesi’nin isminin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak değiştirilmesi ile 31 Mart 2015 tarih ve 29312  sayılı Resmi Gazete’nin 5. Sayfasında  Merkezin adı “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Genetik Hastalıkları DoğumÖncesi Tanı ve Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi"olarak değiştirilmiştir.

         GENTAM, araştırıcı, kendini yenileyici,  alanındaki gelişmeleri takip ederek bilgi üreten, üretilen bilgiyi ve deneyimleri paylaşan, genç araştırıcıların eğitilerek ülkemize kazandırılmasını görev edinmiş lider pozisyondaki merkezlerden biridir. Kurulduğu günden bugüne kadar genetik faktörlerin rol oynadığı özellik ve hastalıklara yönelik araştırmalarına devam eden Merkezin temel amacı; doğumsal hastalık ve anomalilerin doğumdan önce ve doğum sonrası süreçlerde tanılarının konularak izlenmesi, toplum/aile taramaları ile risk altındaki bireylerin/ailelerin saptanarak gerek ailelere sağlıklı çocuklara sahip olma şansının verilmesi gerekse de koruyucu hekimlik ve toplum sağlığı açısından topluma sağlıklı, üretken bireylerin kazandırılmasına hizmet etmektir. Ayrıca çocukluk ve/veya erişkin dönemlerde ortaya çıkan genetik temeli olduğu düşünülen hastalıklarda altta yatan genomik ve epigenomik etkenlerin belirlenmesi, tedavisinde rol oynayacak belirteçlerin saptanmasına yönelik  güncel teknolojileri kullanarak her türlü araştırma ve incelemeler ile yayınlar yapmak, yurt içi ve yurt dışı bağlantılar kurarak projeler geliştirip tek başına veya ortak projeler yürütmek, ayrıca yasalarla üniversitelere verilen görevlerden kendi üzerine düşenleri yerine getirmektir.